Sewage Analysis CORe group Europe

Testing the Waters 2017 program

Guidelines for preparing your platform or poster presentation available here

Wastewater-based epidemiology: current applications and future perspectives

Thursday 26 October  (morning)

09:30 – 10:00 Registration

10:00 – Open session “COST Action ES1307–Sewage biomarker analysis for community health assessment – Presentation of results”

10.00 Overview of results WG1 – Sewage biomarkers analysis: methods and technology – Lubertus Bijlsma (WP chair) and other subgroup leaders.

10.45 – Coffee break

11:00  – Overview of results WG2 –  Innovative techniques for community health assessment – Alexander van Nuijs (WP chair)
11:30  – Overview of results WG3 – Integration with epidemiology and social sciences –  Malcolm Reid (WP chair)

12:00  – Lunch break
Poster setting

Thursday 26 October  (afternoon)

Conference opening

13.00 – Opening session Welcome by the chairs of the conference
13.05 – The role of wastewater based epidemiology for European drug monitoring: lessons learned and future challenges (Paul Griffiths, EMCDDA)

Plenary session 1: Routine monitoring of drugs in wastewater: state of the art

13.15 Invited speaker Teemu Gunnar “Wastewater-based epidemiology and its practical implications in Finland” (30 min)

13.50 – Kevin Thomas “The challenges of performing large-scale multi-city wastewater-based epidemiology studies” (20 min)
14.10 – Christoph Ort “Do environmental conditions in sewers influence drug consumption estimates in my catchment?” (20 min )
14.30 – Robin Udrisard “Wastewater-based epidemiology: a practical application of sewage analysis to back-calculate heroin consumption in Switzerland” (20 min)
14.50 – Álvaro Lopes “Methadone maintenance programs and wastewater biomarkers assessment in the city of Lisbon and major suburban regions” (20 min)
15.10 – Senka Terzic “The impact of a major music festival and tourist season on the drug, alcohol and tobacco consumption in a Croatian coastal city” (20 min)

15:30 – Coffee break

Plenary session 2: Synergies and complementarity: combining wastewater with other data sources or ‘Building bridges over troubled water – combining wastewater with other data sources’

14:00 – Invited speaker Frank Zobel “Using multiple data sources including waste water analysis to understand a local drug market”

16.30 – Erik Emke “The forensic side of wastewater based epidemiology” (20 min)
16.50 – Jørgen G. Bramness “An ecological study into the amounts of methamphetamine in waste water versus hospitalizations due to psychosis in a catchment area” (20 min)
17.10 – Pong Thai “Association between purity of seized drugs with their daily loads measured in wastewater in an Australian catchment from 2010-2015” (20 min)
17.30 – Herbert Oberacher, Austria “Drug use in the Austrian city Innsbruck monitored by wastewater analysis”(15 min)
17.45 – Richard Bade “Correlation of wastewater and forensic samples: Investigating the temporal use of new psychoactive substances in South Australia” (15 min)

18.00 – End of the first day
20.00 – Conference dinner

Friday 27 October (morning)

Plenary session 3. Future perspectives: new applications of wastewater based epidemiology

09.00 Invited speaker Xiqing Li “Application of wastewater-based epidemiology in China-from wastewater monitoring to drug control efforts” (30 min)

09.30 – Dan Burgard “Using wastewater as a tool to understand legalized retail sales effects on cannabis consumption in Washington State, US” (20 min)
09.50 – José Benito Quintana “Exposure to phthalate plasticizers assessed by wastewater analysis” (20 min)
10.10 – Luigi Lopardo “ A new analytical strategy to evaluate community-wide exposure to endocrine disrupting chemicals in personal care products” (20 min)
10.30 – Sara Castiglioni  “Evaluating population exposure to food contaminants through wastewater-based epidemiology: pesticides and mycotoxins as pilot studies” (20 min)
10.50 – Zhugen Yang “Monitoring genetic population biomarkers for public health with community sewage sensors” (20 min)

11.10 – Coffee break

11.30 – Frederic Been “Upscaling human biomonitoring – wastewater-based epidemiology to assess exposure to organophosphate flame retardants” (20 min)
11.50 – Jack Rice “Quantitative proteomics for molecular diagnostics of public health: the quest for biomarkers of infectious disease” (20 min)
12.10 – Foon Yin Lai “Assessing population exposure to tobacco-specific toxicants and carcinogens using wastewater-based epidemiology” (20 min)
12.30 – Noelia Salgueiro-Gonzalez “Screening new psychoactive substances in urban wastewater from different European countries” (20 min)

12.50 Lunch break
13.00-14.00 Poster session (poster prize)

Friday 27 October (afternoon)

Plenary session 4: Addressing the key scientific issues – technical advances in wastewater-based epidemiology

 

14.00 – Alexander Van Nuijs “Six years of interlaboratory ring-test exercises for the analysis of illicit drugs in wastewater – What have we learnt?” (20 min)
14.20 – Ben Tscharke “Spatial differences in illicit drug use in Australia’s capital and regional areas; initial results from the National Wastewater Drug Monitoring Program” and Gerber Cobus “Anabasine and anatabine are suitable markers of tobacco smoking” co-presentation (30 min).
14.50 – Iria González-Mariño “Assessment of MDMA consumption in three European cities from the analysis of its metabolites in wastewater” (20 min)
15.10 – Jake O’Brien “Harnessing the Australian Census to identify population and demographic markers for wastewater-based epidemiology” (20 min)

15.30 Coffee break

15.50 – Josè Baz-Lomba “The use of mobile-device-based mobility patterns to determine dynamic population normalised drug loads for wastewater-based epidemiology” (20 min)
16.10 – Jianfa Gao “Degradation of alcohol and tobacco consumption biomarkers in a real sewer” (20 min)
16.30 – Mercan Selda “Establishing a wastewater drug analysis laboratory in the greatest metropolis of Turkey: Preliminary results from Istanbul” (15 min)
16.45 – Kostantina Diamanti “Occurrence of controlled illicit drugs and new psychoactive substances in raw wastewater samples from Athens, Greece, analyzed by LC-QTOF-MS” (15 min)

17.00 – Best young researchers platform and poster prize awards.
17.10 – Conference closing

POSTERS:

Kang Mao, China “A novel colorimetric biosensor for methamphetamine detection”
Frederic Been, Belgium “Methamphetamine pyrolysis byproducts in wastewater – A way of distinguishing administration routes? ”
Meena Yadav, Australia “Occurrence of illicit drugs in aqueous environment and removal efficiency of wastewater treatment plants”
Anne Bannwarth, Switzerland “The analysis of illicit drugs in Sydney wastewater”
Erika Castrignanò, United Kingdom “Wastewater-based epidemiology as a powerful tool for helping to tackle antibiotic resistance”
Lisa Jones, Ireland “Occurrence of phthalates in Irish wastewater”
Jelena Radonić, Serbia “Levels of EDCs in Danube surface water in Novi Sad, Serbia. Is there a parallel with human obesity incidence?”
Francesco Riva, Italy “Assess the adherence to the pharmacological therapy: a wastewater-based epidemiology approach”
Iria González-Mariño, Spain “Multi-residue determination of psychoactive pharmaceuticals, illicit drugs and related metabolites in wastewater by ultra-performance liquid chromatography-tandem mass spectrometry ”
Marie Mardal, Denmark “Metabolism of the synthetic cannabinoids AB-CHFUPYCA and 5C-AKB-48 in freshly isolated rat hepatocytes and pooled human hepatocytes analyzed by UHPLC-ion mobility-qTOF ”
Jose Antonio Baz-Lomba, Norway “From cartridge to micro-plate: A high-throughput solid-phase microextraction and pre-column dilution large volume injection method for wastewater-based epidemiology”
Alberto Celma, Spain “Investigation of New Psychoactive Substances in human urine: an analytical approach for finding potential biomarkers of NPS for wastewater analysis”
Peng Du, China “Trends in methamphetamine and ketamine use in major Chinese cities from 2012 to 2016”
Ben Tscharke, Australia “Wastewater analysis during a popular school-leaver festival in South Australia”
Ana Causanilles, the Netherlands “Wastewater-based tracing of doping use by general population and amateur athletes”
Zeqiong Xu, China “Concentration and enantiomeric profiling of ketamine and norketamine in urine, wastewater and receiving water”
Mário Dias, Portugal “UPLC-MS/MS analysis of illicit drugs in wastewater in the city of Lisbon and Almada between 2014-2016”
Dan Burgard, United States “Revised cannabis correction factor for back-calculation: a broader picture”
Herbert Oberacher, Austria “Drug use in the Austrian city Innsbruck monitored by wastewater analysis”
Natalie Sims, United Kingdom “A novel route for determining public health: analysis of oxidative stress biomarkers in wastewater”
Pedram Ramin, Denmark “Why do we need mathematical models for wastewater-based epidemiology?”
Lisa Benaglia, Switzerland “Assessing the representativeness of a population equivalent: case of ammonium”
Ester López García, Spain “Assessment of illicit drug and alcohol use in the city of Barcelona through a wastewater-based epidemiology approach”
Tom G. Watkinson “Development of wide-field proteomics methods for water fingerprinting applied to public health”